praktyczne porady

Krótki poradnik dla tych, którzy może pierwszy raz biorą się za pieczenie słodkości, albo chcą podszkolić swoje umiejętności. Zachęcam gorąco! :)

w skrócie:
1. składniki
2. wyposażenie kuchni
3. odmierzanie składników
4 ciasto rozcierane
5. ciasto ucierane
6. rozwałkowywanie ciasta
7. ciastka nieregularne
8. dachówki
9. ręczne kształtowanie ciastek
10. ciastka mrożone
11. ciastka wyciskane
12. ozdabianie ciastek
13. roztapianie czekolady


1. składniki
a. czekolada
najlepsza jest czekolada dobrej jakości czyli o zawartości masy kakaowej powyżej 50%. istnieją różne rodzaje :
mleczna: jest słodka, dla dzieci
deserowa: ma wyrazisty, intensywny smak, ale nie jest gorzka
gorzka: dla smakoszy
biała: nie zawiera kakao, trudno ją stopić

b. jajka
przed użyciem powinny mieć temperaturę pokojową, ale należy je przechowywać w lodówce. dlatego należy je wyjąć około 30 minut wcześniej, żeby się troszkę ogrzały

c. mąka
zawsze należy ją przesiewać, żeby wprowadzić więcej powietrza, żeby ciasto lepiej wyrosło. jest kilka rodzajów mąki do różnych wypieków:
- pszenna: bez dodatku proszku do pieczenia używana jest np. do ciast kruchych
- razowa: ciasto z takiej mąki jest cięższe
pamiętaj, że nie można zastępować mąki kukurydzianej ryżową i odwrotnie!!

d. masło i margaryna
gdy ciasto ma być ucierane - masło lub margaryna muszą mieć temperaturę pokojową, natomiast gdy ma być kruche - lepiej żeby były zimne

e. orzechy
trzeba je przechowywać w ciemnej szafce, w szczelnie zamykanym pojemniku. można je też zamrozić i trzymać w zamrażarce.

f. przyprawy korzenne
do ciastek często dodaje się cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. najlepiej, żeby były świeżo mielone.

g. cukier
cukier-puder tworzy z ucieranym masłem lekką masę. grubszy cukier świetnie nadaje się np. do pierników czy kruszonki. czym jest karmel? to stopiony cukier, bardzo lepki i słodki. ciemny cukier jest zdrowszy niż biały dlatego, że nie jest oczyszczany chemicznie



2. wyposażenie kuchni
nie jest koniecznością posiadania tych wszystkich akcesoriów, ale bez wątpienia ułatwiają one pracę w kuchni i przyspieszają ją. dlatego rozważ zakup brakujących - nie koniecznie wszystkich od razu, ale w pewnych odstępach czasu, żeby nie zbankrutować :)

a. formy do pieczenia
lepiej zainwestować w te lepszej jakości, trochę droższe, żeby posłużyły dłużej i nie odkształcały się


b. foremki do ciastek
nie przydają się tylko na Boże Narodzenie, ale także na co dzień, kiedy chcesz zrobić wystawną kolację lub prezent


c. noże
małe i duże - najlepiej mieć ich kilka rodzajów w kuchni, żeby dopasować wielkość ostrza do wielkości krojonych produktów


d. miarki
oprócz szklanki bardzo pomagają w odmierzaniu ilości składników!


e. pędzle
kiedyś z prawdziwym włosiem - dzisiaj gumowe. świetne do ozdabiania, rozprowadzania białka na cieście czy oleju lub czekolady

f. rękawy i dozowniki cukiernicze
kup kilka różnych końcówek do rękawa cukierniczego - wychodzą z niego przepiękne kształty i zdobienia na tortach czy ciasteczkach


g. wałek
najlepszy z drewna, idealny do rozwałkowania ciasta na pierogi czy do wykrawanych ciasteczek

h. waga
przydaje się, żeby dokładnie odmierzyć potrzebną ilość produktów, a nie "na oko"


i. sitko
jak już wcześniej wspomniałam - idealne do przesiewania mąki

j. wykałaczki i patyczki koktajlowe
nieodłączny gadżet do sprawdzania czy ciasto jest już upieczone, czy nie

k. obieraczki
zamiast noża można ich używać do obierania warzyw i owoców - praca idzie znacznie szybciej

l. trzepaczka do jajek
czasem zamiast miksera należy użyć trzepaczki, żeby jajka były ubite delikatniej


3. odmierzanie składników
niżej znajdują się sposoby odmierzania różnych rodzajów skłądników : cieczy, produktów sypkich itp.


4. ciasto rozcierane


5. ciasto ucierane




6. rozwałkowywanie ciasta


7. ciastka nieregularne

8. dachówki


9. ręczne kształtowanie ciastek


10. ciastka mrożone


11. ciastka wyciskane



12. ozdabianie ciastek


13. roztapianie czekolady
są dwa sposoby na roztopienie czekolady:

a) w kąpieli wodnej


b) rozpuszczając ją w mleku


wskazówki opracowane na podstawie książki H. Walden "Ciastka, ciasteczka i babeczki";
stąd też pochodzą zdjęcia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...